27 maja 2010

W prawdziwym lesie

Żółciak siarkowy - niegdyś przysmak mieszkanców Puszczy...

3 komentarze:

  1. Te grzyby są jadalne ale , tylko te rosnące na dębach.
    Jadłem kiedyś marynowanego , super mniam:)
    Jest jeszcze inna regionalna nazwa tego grzyba ale zapomniałem jaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. >JK: Masz rację, inne, np. z wierzby należy sparzyć lub wygotować. Je się tylko młode nie łykowate. W regionie były najczęściej smażone na oleju lub jak sznycle. Uwaga: opisywane są poważne zatrucia kiedy połączyć spożycie żółciaka z alkoholem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spotkałem dzisiaj tego grzybka
    http://www.garnek.pl/storm76/9889586/puszcza-bialowieska

    OdpowiedzUsuń

Komentarze są moderowane, pojawią się za jakiś czas – po akceptacji.